42 maanden celstraf voor inbreker uit Oss

08/09

Foto: Politie

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 22-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden voor 7 woninginbraken en 1 poging daartoe.

De man haalde tussen augustus 2014 en maart van dit jaar in woningen in Lith, Nistelrode en Vught onder meer camera’s, een laptop, paspoort, geld en sieraden weg. Bij één van die inbraken gebruikte de verdachte bovendien geweld tegen de bewoner. In augustus 2015 probeerde hij in een woning in Helvoirt in te breken, maar slaagde er niet in iets buit te maken.

De rechtbank legt een langere celstraf op dan de officier van justitie eiste, omdat de rechtbank een inbraak in Vught, in tegenstelling tot de officier van justitie, wel bewezen acht. De rechtbank rekent de man een inbraak in Lith waarbij geweld gebruikt werd het zwaarst aan. De verdachte werd destijds door de bewoner betrapt. Hij reed met zijn auto weg terwijl de bewoner het nog openstaande autoportier vasthad, waardoor de bewoner met zijn hoofd tegen de grond sloeg. Deze ervaring heeft op het slachtoffer een enorme impact gehad.
De verdachte ging brutaal en met een zekere professionaliteit te werk: hij liep eerst in de betreffende woonwijk rond tot hij een geschikte woning vond en sloeg vervolgens, op klaarlichte dag, zijn slag. Hij veroorzaakte niet alleen de nodige materiële schade, maar maakte ook een forse inbreuk op de privacy van de bewoners. Het is voor de benadeelden vaak bijzonder onaangenaam om te leven met de wetenschap dat een vreemde hun woning heeft doorzocht en goederen en andere persoonlijke bezittingen heeft weggenomen. De man trok zich van dit alles niets aan en was alleen uit op financieel gewin.
De verdachte moet 3 benadeelden een schadevergoeding betalen van in totaal 12.994,29 euro.